Marcel Fischer Fotografie

Natuurbegraafplaats

Een natuurbegraafplaats is een plek waar de graven in de natuur mogen liggen. De graven liggen niet bij elkaar zoals bij een reguliere begraafplaats. Ieder graf heeft een eigen plek in de natuur. Tussen de graven is volop ruimte en er zijn geen hekken op het terrein. Net zoals er geen grafstenen te zien zijn. De graven worden veelal gemarkeerd met bijvoorbeeld kleine houten bordjes of met een aantal stenen. De achterliggende gedachte bij een begraafplaats in de natuur is dat wat uit de natuur komt, ook weer terug gaat naar de natuur. Ook word er gebruikt gemaakt van biologisch afbreekbare urnen of ambachtelijke kisten. Deze eeuwigdurende grafrust in een mooi natuurgebied spreekt veel mensen aan. 

Op de website van Begraven in de natuur vindt u een overzicht van de natuurbegraafplaatsen in Nederland. Een andere geschikte website is die van Natuurbegraven Nederland. De ontwikkelingen gaan snel en er komen steeds meer natuurbegraafplaatsen bij.

In onderstaand foto album staat beeldmateriaal van een begrafenis op een natuurbegraafplaats nabij Alphen, niet ver van de grens met België. De fotoreportage begon een dag eerder tijdens de kerkdienst in Goirle. Een bijzondere plek om begraven te worden én voor mij als uitvaart fotograaf een bijzondere plek om te fotograferen. Het weer zat niet helemaal mee maar dat hoort ook wel een beetje bij een dag van afscheid nemen. Meer informatie vergaren en extra foto’s bekijken van allerlei uitvaartreportages? Tik hier.